Főoldal  ·  Waldorf-pedagógia

Napi ritmus

Érkezés az iskolába

Az iskola kapuja 7:30-kor nyit. Szintenként egy pedagógus ügyel az érkező gyerekekre.

Az osztálytanítók 7:30 és 7:45 között érkeznek, személyesen, kézfogással fogadják a gyerekeket az osztályba lépéskor. A tanítás 8:00-kor kezdődik.

A csengetés rendje

1.SZAKÓRA 10:25 - 11:10
szünet 10'
2.SZAKÓRA 11:20 - 12:05
ebéd szünet 20'
3.SZAKÓRA 12:25 - 13:10
szünet 20'
4.SZAKÓRA 13:30 - 14:15
szünet 10'
5.SZAKÓRA 14: 25 - 15:10

Főoktatás

A Waldorf-iskolákban a tanítási nap első két óráját (8-10 óráig) az osztálytanító vezette ún. főoktatás tölti ki. A főoktatásról bővebben ITT olvashatnak.

Óra végén a gyerekek elfogyasztják otthonról hozott tízóraijukat, kiegészítve a „közös zöldséggel” . A „közös zöldség” Waldorf-specialitás. A közösség alakításának egyik eszköze, hogy heti váltásban egy-egy család látja vendégül az osztálytársakat az otthon előkészített zöldség-gyümölcstállal.

A tízórai elfogyasztása után az 1. - 6. osztályosok az udvaron levegőznek, mozognak kb. 20 percet. A hetedikesek és a nyolcadikosok eldönthetik, hogy követik- e kisebbeket, vagy az osztályteremben, folyosón töltik szabad idejüket szűkebb csoportokban, barátok között.

A nagyszünetet a 45 perces szakórák követik. Az első osztályosok többnyire délig tanulnak, az évfolyamok előre haladtával azonban egyre nő az óraszám, így a hetedik, nyolcadikosok már bizony többször is 15 óráig tanulnak.

A későn végzők érdekében 12-kor 20 perces ebédszünetet alakítottunk ki a középső tagozat részére. A 3. és 4. osztályosok meghatározott ebédelési rend szerint étkeznek az étkezőben osztálytanítójuk vagy a napközis nevelők irányításával. Az 1. és 2. osztályosok pedig az osztálytermükben fogyasztják el az ebédet. A Waldorf- pedagógia fontosnak tartja, hogy a tanórák végeztével a kisgyerekek „kilélegezhessenek”. Lehetőleg otthonukban vagy az iskola által biztosított napköziben szabadon játszhassanak, friss levegőn mozoghassanak, ily módon dolgozva fel a délelőtti eseményeket.

Intézményünk a dolgozó szülők gyermekei számára napközit működtet, egy csoportot az 1. és 2., és egy másikat a 3. - 5. osztályosok számára. Tanítási napokon 17 óráig biztosítunk felügyeletet. Waldorf-specialitás, hogy az ünnepnapokon arra kérjük a családokat: az ünnepség végén vigyék haza gyermekeiket. Így otthonuk nyugalmába az ünnep nyújtotta érzésekkel, élményekkel tudnak hazatérni.

Délutáni elfoglaltságokat is választhatnak maguknak a gyerekek. Hangszerórákon, évről-évre változó kínálatú szakkörökön vehetnek részt. Ezekre, csakúgy, mint a napközire, a tanév elején kell írásban jelentkezni.