Főoldal  ·  Közösségünk

Tanáraink és munkatársaink


MADARAS ANDREA
osztálytanító
(3. osztály)

Kerestem, kutattam azt az utat, több éves pedagógusi pályafutásom alatt, hogy miként lehet a gyermekeket emberségesen tanítani.
Megpróbáltam az állami iskola keretei között nem csak oktatni, hanem nevelni is, de be kell vallanom, hogy nem voltam elégedett a lehetőségekkel.


Egy másik próbálkozás volt az is, hogy szakköri keretek között, több mint huszonöt éven keresztül, pantomimet tanítsak iskolás gyerekeknek. Gyermekpantomim csoportommal előadásokat készítettünk, a közös munka öröme sikert, önbizalmat adott nekik.


A Waldorf-pedagógia többször is megtalált ez idő alatt, de nem mertem belevágni, akkor sem, mikor pályám elején hívtak egy induló iskolába, és akkor sem, mikor nagyobbik gyermekemet Waldorf-iskolába írattam. Hosszú időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy rádöbbenjek arra, hogy nem tudok már állami iskolai keretek között tanítani és talán már megértem arra, hogy Waldorf-tanár legyek.


Két diplomával a hátam mögött elkezdtem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának Waldorf-képzését és ezzel párhuzamosan osztálytanító lettem. Nem bántam meg! Végre azt taníthatom és úgy, ami a gyermekeknek is a legjobb, ami segíti őket útjuk megtalálásában.