Főoldal  ·  Közösségünk

Tanáraink és munkatársaink


FÜLÖP LÁSZLÓ
osztálytanító, iskolaképviselő
(4. osztály)

Különleges érzés naponta bejönni ebbe a XVI. kerületi, Elemi utcai iskolába. A kapun át a főbejárathoz jutok, majd az épületbe a nagy faajtón át. Nézhetem úgy, hogy ez egy sok-sok téglából összehordott építmény. Tégla, habarcs, ablak, ajtó és a falakban számtalan vezeték.

Egy épület, amit gondoskodó emberek közel száz éve jól megépítettek. Egy évszázad alatt rengeteg dolog történhetett itt, ez a múlt, a kerület és a város, az ország múltja. Ha arra gondolok, hogy mennyi gyerek jár ide, hogy mennyi szülő hagyja itt gyermekét reggelente, akkor nem téglát, habarcsot látok. Nem a múltba révedek, hanem valami élőt érzékelek, ami erősebb és több mint a házat adó anyag vagy a múlt történései. Láthatóvá válik előttem a jövő, amit a most felcseperedők, a gyermekek itt kezdenek lelkükben megalapozni, felépíteni. Én pedig hatással lehetek erre a jövőre. Ez egy jó és igaz jövő lehet, aminek az építéséhez én is hozzájárulhatok.

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően kerültem kapcsolatba a Waldorf-pedagógiával, amikor évekkel ezelőtt egy barátom jóvoltából egy németországi iskolába látogattam. Az iskolában eltöltött pár óra meggyőzött arról, hogy lehet a már ismert magyar iskolázáson kívül is tanítani, más módszerekkel. Meg lehet valósítani egy barátságos, gyermekközpontú iskolát ! Nem kell az iskolának félelmetesnek, szürkének, unalmasnak lennie.

A pforzheimi látogatást követően 2005-ben jelentkeztem a solymári ’Török Sándor’ Waldorf-Pedagógiai Intézet osztálytanító (zene-szakirány) képzésére. 2009 óta tanítok itt a Sashalmii Waldorf Iskolában, mint osztálytanító. Az iskolával a kapcsolatom 2008-ban kezdődött, akkor még tanulmányi gyakorlaton voltam itt.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy az iskolánkból kikerülő diákok - nem feltétlenül mérhetően -, de különbözőek lesznek a korosztályuktól. Miben? Főképp olyan dolgokban, amelyek az életben nagyon fontosak: rugalmas gondolkodás, erős szociális kapcsolatok az osztálytársak között, közlékenység, a félelem hiánya, vidámság.